Urszula Nakielska

W 137 LO w Warszawie im. R. Schumana nie tylko ciekawie, ale i apetycznie. Grupa uczniów z klas 1B i 1C przygotowała prawie setkę przepysznych pączków nawiązując do… tradycji tłustego czwartku. Na podstawie klasycznego przepisu, oczywiście zaakceptowanego przez panią dyrektor, dzielni młodzi cukiernicy przystąpili do działania. Julia i Monika świetnie poradziły sobie z przygotowaniem żółtek. Dominika i Julia z mlekiem i masłem. Obawialiśmy się co prawda o słodkie owocowe nadzienie, ale na szczęście Wiktoria rzeczywiście tylko „trochę” spróbowała, czy jest dobre. Po chwili Krzysztof, Bartek i Maciek zabrali się za ugniatanie ciasta naprężając swoje tricepsy, bicepsy i wszelkie inne muskuły. Gdy ciasto już było gotowe, klasa 1C wyruszyła do… Izby wytrzeźwień na Kolskiej – w ramach wyjścia edukacyjnego związanego z przeciwdziałaniem uzależnieniom. I wtedy do akcji wkroczyły uczennice z 1B i Maciek. Zaczęli smażyć i piec pączki, tworząc od razu dwie odmiany słynnych już chyba od dziś „Pączków a’la Schuman”! Pyszne pączki rozeszły się błyskawicznie, ale ich krótki żywot był przecież niezwykle słodki i efektowny…
Specjalne podziękowania za wsparcie przy „tutoringu pączkowym” dla pani Agnieszki, naszych pań woźnych, no i oczywiście dla wyrozumiałej i cierpliwej Dyrekcji!

„PĄCZKI I HISTORIA”
Pączki były znane już w starożytnym Rzymie, spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko. Słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Początkowo również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Powszechne jest przekonanie, że idealny polski pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego” w XVI wieku.
Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie zjadają ich prawie 100 milionów. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście. (źródło: Wikipedia)

DZU

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status