Urszula Nakielska
W 137 LO w Warszawie im. R. Schumana nie tylko ciekawie, ale i apetycznie. Grupa uczniów z klas 1B i 1C przygotowała prawie setkę przepysznych pączków nawiązując do… tradycji tłustego czwartku. Na podstawie klasycznego przepisu, oczywiście zaakceptowanego przez panią dyrektor, dzielni młodzi cukiernicy przystąpili do działania. Julia i Monika świetnie poradziły sobie z przygotowaniem żółtek. Dominika i Julia z mlekiem i masłem. Obawialiśmy się co prawda o słodkie owocowe nadzienie, ale na szczęście Wiktoria rzeczywiście tylko „trochę” spróbowała, czy jest dobre. Po chwili Krzysztof, Bartek i Maciek zabrali się za ugniatanie ciasta naprężając swoje tricepsy, bicepsy i wszelkie inne muskuły. Gdy ciasto już było gotowe, klasa 1C wyruszyła do… Izby wytrzeźwień na Kolskiej – w ramach wyjścia edukacyjnego związanego z przeciwdziałaniem uzależnieniom. I wtedy do akcji wkroczyły uczennice z 1B i Maciek. Zaczęli smażyć i piec pączki, tworząc od razu dwie odmiany słynnych już chyba od dziś „Pączków a’la Schuman”! Pyszne pączki rozeszły się błyskawicznie, ale ich krótki żywot był przecież niezwykle słodki i efektowny…
Specjalne podziękowania za wsparcie przy „tutoringu pączkowym” dla pani Agnieszki, naszych pań woźnych, no i oczywiście dla wyrozumiałej i cierpliwej Dyrekcji!
„PĄCZKI I HISTORIA”
Pączki były znane już w starożytnym Rzymie, spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko. Słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej. Początkowo również w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Powszechne jest przekonanie, że idealny polski pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego” w XVI wieku.
Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie zjadają ich prawie 100 milionów. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście. (źródło: Wikipedia)
DZU