Renata Wójcik
Le 19 septembre, samedi matin nous nous sommes rencontrés pour apprendre le français, mais c’était une leçon inhabituelle, parce qu’elle a eu lieu dans un restaurant „Rue de Paris”.Nous, quatre étudiants apprenants le français, avec notre professeur de francais , nous avons eu l’occasion de déguster la cuisine française – nous avons mangé des crêpes au blé noir specialite de la Bretagne . Au cours de la consommation du repas, nous avons apris le vocabulaire lié au sujet de la leçon. Le menu était très varié, tout le monde a bien mangé et avec impatience nous attendons la prochaine leçon en plein air !
Dzień dobry – bonjour
Smacznego – bon appétit
Naleśnik – la crêpe
Ciemna mąka – le blé noir
Kuchnia francuska – la cuisine française
Posiłek – le repas
Lekcja – la leçon
19-go września, w sobotę rano spotkaliśmy się w celu nauki j. francuskiego. Jednak była to nietypowa lekcja, gdyż odbyła się w naleśnikarni „Rue de Paris”. My, licealiści uczący się języka francuskiego wraz z naszą nauczycielką języka francuskiego , mieliśmy okazję skosztować specjałów kuchni francuskiej, a dokładniej – naleśników z ciemnej mąki typowych dla regionu Bretanii .
W trakcie posiłku nauczyliśmy się słówek związanych z „tematem lekcji”. Menu było bardzo zróżnicowane, wszystkim bardzo smakowało i z pewnością będziemy z niecierpliwością oczekiwali kolejnej lekcji francuskiego w plenerze !
Maja Laszkowska 2a