Renata Wójcik

Le 19 septembre, samedi matin nous nous sommes rencontrés pour apprendre le français, mais c’était une leçon inhabituelle, parce qu’elle a eu lieu dans un restaurant „Rue de Paris”.Nous, quatre étudiants apprenants le français, avec notre professeur de francais , nous avons eu l’occasion de déguster la cuisine française – nous avons mangé des crêpes au blé noir specialite de la Bretagne . Au cours de la consommation du repas, nous avons apris le vocabulaire lié au sujet de la leçon. Le menu était très varié, tout le monde a bien mangé et avec impatience nous attendons la prochaine leçon en plein air !

Dzień dobry – bonjour
Smacznego – bon appétit
Naleśnik – la crêpe
Ciemna mąka – le blé noir
Kuchnia francuska – la cuisine française
Posiłek – le repas
Lekcja – la leçon

19-go września, w sobotę rano spotkaliśmy się w celu nauki j. francuskiego. Jednak była to nietypowa lekcja, gdyż odbyła się w naleśnikarni „Rue de Paris”. My, licealiści uczący się języka francuskiego wraz z naszą nauczycielką języka francuskiego , mieliśmy okazję skosztować specjałów kuchni francuskiej, a dokładniej – naleśników z ciemnej mąki typowych dla regionu Bretanii .

W trakcie posiłku nauczyliśmy się słówek związanych z „tematem lekcji”. Menu było bardzo zróżnicowane, wszystkim bardzo smakowało i z pewnością będziemy z niecierpliwością oczekiwali kolejnej lekcji francuskiego w plenerze !

Maja Laszkowska 2a

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status